2013.01.06.
20:46

Írta: kibajono

Tanácsok kezdőknek

Mivel korábban "szülői felügyelettel" kertészkedtem, illetve szerencsére az ásás, trágyabeforgatás és társai otthon gépesítve voltak, nem nagyon voltam tisztában sok dologgal, elég sokszor kellett telefonos segítséget kérni anyától, illetve sok olyan dologba futottam bele, amiről életemben sem gondoltam, hogy fontos lehet.

1. Trágyázás, ásás

Nem mindegy, milyen mélyre, hányszor ássuk fel a kertet, mennyire mélyre kerül a trágya, illetve azt sem gondoltam, hogy várni kell egy kicsit azzal, hogy a trágya rendesen "beépüljön", ne abba a friss trágyás földbe ültessünk. Ásni egyébként először 2 ásónyi mélyre kell, aztán elég még párszor átmenni a területen egy ásónyi mélyen. Nem tudom, ez így mennyivel segít hozzá a jobb hozamhoz, nekem is egy kertész mondta ezt, és be is tartottam, és tényleg szép gyökérzete lett a növénynek, mélyre lehatolt az, és dús volt a termés is.

2. Kerttervezés

Mindenkinek javaslom az Öngyógyító kiskert c. könyvet, amiben részletesen le van írva, mit mivel lehet összeültetni, hogy megvédjék egymást a kártevőktől, és szépen fejlődjenek, enélkül sok kártevő keserítheti meg életünket és ételünket is akár. Vegyük figyelembe tervezéskor azt is, mi mekkorára nő meg, és mennyi fényt igényel. Én például elrontottam, hogy az árnyékosabb területre tettem a paprikát, mellé a paradicsomot, mert a paradicsom indeterminált növekedésű volt, és gyorsabb, mint a paprika, elvette a fényt a paprikák elől, és azok kis csoffadtak maradtak. Jövőre erre is figyelni fogok :)

2. Magok

Honnan szerezzük be őket? Általában az ember sok magot előző évből menekít át, viszont ezt nem nagyon javaslom, mert sok növény kereszteződik másokkal, és így a mag már teljesen más növényt hoz, mint ami az eredeti volt, vagy a legfontosabb tulajdonságai elvesznek. A paprika, paradicsom is ilyen, illetve a legjobb példa pl. a cukkini-patisszon-tök, amik nagyon hajlamosak keveredni, tavaly anyuéknál cukkini-mintás patisszonyok, és tökízű cukkinik születtek. Vicces dolog a genetika :)

Illetve, aki spéci magokat szeretne, azoknak az alábbi 2, megbízható helyet javaslom, ahonnan egzotikus és nem egzotikus magok is jönnek (én mindkettőjüktől vásároltam, és tökéletesen meg voltam mindennel elégedve):

MonJardin: https://www.facebook.com/pages/MonJardin-Kert-a-konyh%C3%A1ban/107216229390905?fref=ts

Valeyrac Exotics: https://www.facebook.com/valeyrac.ex?fref=ts

4. Ültetés

Mindenkinek javaslom, hogy nézze meg, mekkora helye van, és az alapján számolja ki, miből mennyit tud ültetni,  nagyon rossz érzés, ha ki kell dobni a palántákat, mert nincs rá vevő, illetve azért a "szórjuk bőséggel, úgyis ritkítani kell" felkiáltással is csínján bánjunk, felesleges elszórni egy zacskó magot, ha fele is bőven sok. Illetve, mindig figyeljünk arra, hogy mit kell palántázni, mert azzal előre kell tervezni, akár 2 hónappal is! Valamint használjuk ki mindig a felszabaduló területeket, és ültessünk a helyükre mindig valamit, hogy folyamatos legyen a termés a kertben.

5. Öntözés

Kétféle vélemény ütközik, amiket mindig hallok: az egyik, hogy nagyon gyakran locsoljunk, melegben akár naponta 2-3x is, mert az jó a növényeknek, illetve a másik: csak 2-3 naponta locsoljunk, mert akkor a növény gyökerei rá vannak kényszerítve, hogy mélyebbre menjenek a vízért, és jobban túlélik a nyaralást, vagy egy váratlan betegséget, nem lesznek olyan kényesek. Ami viszont NAGYON FONTOS: míg a palántákat locsolgatjuk otthon, mindig figyeljünk rá, hogy jó legyen az elvezetése az edényeknek, alul is szellőzzön az edény, és csak akkor locsoljuk őket, ha már száradni kezd a föld teteje, ezzel megelőzzük a túllocsolást, ami a palántadőlés egyik oka szokott lenni. Nem rossz ötlet, és nekem bevált még, hogy a palántáknak hetente 1x belekeverek 10-15 csepp Béres Cseppet a vizükbe, nagyon jó kis koktél nekik, meghálálják.

6. Kiültetés

Mindig nézzük meg, hogy mi van feltüntetve a csomagoláson/wikipédián/kérdezzünk meg egy tapasztalt kertészt, mit mikor ültethetünk ki, mert sok növénynek eltérő a hidegtűrése. A paprikákra és paradicsomokra alapból ráillik az, hogy március közepétől, mikor már nem várhatóak fagyok, és 15 fok felett van a hőmérséklet, kiültethetőek, viszont, hogy ne legyen rossz élmény nekik ez és vesse hátra őket a fejlődésben, pár dolgot be kell tartani.

A kiültetéshez való szoktatást 2 héttel legalább előbb kezdjük el, először nyitott ablak mellé tegyük a növényeket kicsit, aztán fokozatosan növeljük a kinn töltött időt, végül hagyjuk kinn őket 1-2 éjszaka is. Így hozzászoknak a növények a hőmérséklet-ingadozáshoz, és nem hagyják el magukat. 

7. Kapálás, gazolás, befedés

Kinek mi...sokan a mulcsra, szalmára, és apróra vágott csalánra esküsznek a kapálással szemben, és igazat kell, hogy adjak nekik. A csalán nagyon jó vitamin a növényeknek, és a kártevők ellen is hatásos lehet, a mulcs és a szalma pedig benntartja a vizet, nem szárad ki olyan gyorsan a föld, nem lesz földes-saras a termény, és nem kell sokat kapálni-gazolni, mert fény hiányában azok lassan, vagy semennyire nem kelnek ki.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://urbangardener.blog.hu/api/trackback/id/tr85001772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása